zondag 24 mei 2020

Pinksteren

Pinksteren



Uitleg
Na de dood, de verrijzenis en de Hemelvaart van Jezus stopt het verhaal nog niet. Met Pinksteren (50 dagen na Pasen) herdenken christenen hoe de Geest van Jezus over de leerlingen kwam en hoe deze Geest de leerlingen van Jezus aanzette om de ramen open te gooien en hen in staat stelt om over hun geloof en over Jezus te vertellen. Met Pinksteren begint ook de eerste christelijke Kerk.







Het verhaal uit de bijbel
Op de dag dat de joden hun pinksterfeest vieren, zijn al de vrienden van Jezus bijeen op dezelfde plaats. Plotseling komt er uit de hemel een groot lawaai alsof er een hevige wind opsteekt. Het huis waar ze bijeen zijn is er vol van. Er verschijnen tongen van vuur. Die verspreiden zich en komen op elk van de vrienden. Zij raken allemaal vol van heilige Geest en beginnen te spreken in klanktalen, zoals de Geest hen ingeeft. In Jeruzalem zijn er heel veel Joden bijeen voor het pinksterfeest. Ze komen van over de hele wereld. Wanneer dat ze dat geluid horen, lopen ze bijeen en raken verward, want iedereen hoort de vrienden van Jezus in zijn eigen taal spreken. Ze zijn verbaasd en vragen zich af: ‘Dat zijn toch mensen uit Galilea die daar spreken! Hoe kan het dan dat wij hen in onze eigen taal horen spreken over de grote daden van God?’ De één vraagt aan de ander: ‘Wat heeft dit te betekenen?’ Maar anderen zeggen spottend: ‘Ze zitten vol wijn, ze zijn dronken.’

Creatief aan de slag
Voor de grootsten
1 Lied Stef Bos: Geest van hierboven
.Beluister het lied
.Schrijf woorden van hoop en bemoediging op origamiduifjes (duif symbool Geest van God) en hang ze omhoog

2.Vurige handen
die danken ,troosten ,helpen, meeleven, ….
Maak een kaartje (zoals hieronder) en vraag aan buren of familie wat je kan doen om te helpen.
  












Voor de kleinsten
Maak een slinger van vuur…
Je kan er mee zwaaien om mensen te bedanken die zich vurig inzetten voor anderen in de zorg, in de school, in de straat, in de familie, ….



            

Voor allen
Wandelen mag … ook in deze vreemde coronatijden. Langs de Vlaamse wegen vind je heel wat wilde bloemen. Eéntje daarvan is de paardenbloem. Volgens een oud gebruik mag je bij het wegblazen van de pluisjes van een uitgebloeide paardenbloem of wensbloem een wens doen …
Iets moois wensen voor elkaar is een zeer oude traditie die in het licht van deze coronacrisis haar betekenis opnieuw vindt. De wensen kunnen meegenomen worden, zoals de pluisjes van de wensbloem meegenomen worden door de wind…




Om over na te denken…
Kikker wil bij God zijn. En God woont in de hemel. Dat denkt Kikker ten minste … Dus probeert hij naar de hemel te springen. Maar de hemel is erg hoog. Gelukkig krijgt hij hulp van andere dieren. Maar ook samen raken ze niet hoog genoeg. Tot een kleine mol hen vertelt dat God overal is en dat je God niet kunt zien met je ogen, maar wel kunt voelen net als de wind …