vrijdag 10 april 2020

De goede week: goede vrijdag


Uitleg
Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus is gestorven aan het kruis. Waarom wordt deze dag dan toch Goede Vrijdag genoemd? Er is daar toch niets ‘goeds’ aan? Goede Vrijdag heeft te maken met de betekenis van de dood van Jezus. Door te sterven en daarna op te staan uit de dood bracht hij bevrijding voor alle mensen. Christenen geloven dat het leven niet eindigt met de dood. Eigenlijk is Goede Vrijdag een ‘Dankjewel Jezus!'


Lezen of luisteren (voor de kleintjes)
Jezus had eigenlijk niets misdaan. De mensen luisterden naar zijn woorden en hij hield van alle mensen. Dat vonden de joodse leiders niet fijn. Zij voelden zich bedreigd. Pilatus, de Romeinse baas, vond ook dat Jezus niets misdaan had, maar wordt ook bang en veroordeelt Jezus. Jezus verdedigt zich niet en zwijgt.Jezus moest het kruis dragen waaraan hij gestorven is. Dat was heel zwaar, maar gelukkig werd hij geholpen. 
De soldaten bespotten hem. Ze zetten een krans van doornige takken als een kroon op zijn hoofd en trekken hem een paars kleed aan als een koningsmantel. ‘Kijk nou toch eens, nu ben je een echte koning’, lachen ze.
Jezus wordt aan het kruis geslagen. Zo ging dat toen met misdadigers. Eerst nemen ze hem zijn kleren af. Die verdelen ze onder elkaar door dobbelstenen te gooien. De winnaar mag de kleding van Jezus houden. Uren hangt Jezus aan het kruis. Dan wordt het aardedonker. Jezus bidt nog een keer tot God en sterft. De vrienden van Jezus halen zijn lichaam van het kruis en leggen het in een graf neer. Ze rollen er een hele zware steen voor. Verdrietig gaan ze naar huis.

Vragen (zoek het in de tekst)
-Waarom wilden de leiders Jezus uit de weg ruimen?
-Hoe lachen de soldaten Jezus uit?
-Wat doet Jezus op het einde?
-Wat doen ze met zijn lichaam?

Knutselen
Teken een kruis, een beetje zoals het kruis in het begin van deze blog. Doe de achtergrond in een donker kleur.
Zoek in tijdschriften gezichten van mensen die er droevig uitzien. Of toch helemaal niet blij.
Plak die gezichten in het kruis. 
Zo is je kruis niet alleen het kruis van Jezus maar van alle mensen die het moeilijk hebben in deze wereld. Praat erover met mama of papa...

Bidden
Lieve Jezus,
vandaag herdenken we hoe Jij je kruis hebt gedragen
op weg naar de plaats waar Je dood zal gaan.
Net als Jij hebben veel mensen een kruis te dragen
omdat ze ziek zijn, 
omdat ze gepest worden, 
omdat ze moeten vluchten voor geweld, 
omdat …
Jezus, Jij houdt van iedereen
en Je wilt bij ons zijn als we blij zijn,
maar ook als het niet goed gaat
Dankjewel, Jezus, dat Jij ook dan bij ons bent. Amen.
Om over na te denken...
Lang geleden wilden de dieren God danken voor alles wat ze van Hem hadden gekregen. Maar… waar was de berg waarop ze dat konden doen? De slak wist het: ‘Die berg staat aan het einde van de wereld. Kom, ik wijs jullie de weg.’ De slak ging naar de berg, de dieren volgden hem. De weg die liep over bergen en dalen konden de dieren gemakkelijk volgen, want de slak liet een spoor achter, dat zo glinsterde, dat ze het niet alleen overdag, maar ook ’s nachts konden zien.
Eindelijk zagen ze de berg die met zijn top in de hemel stond. ‘Kom maar, slak,’ zeiden de dieren, ‘ga jij maar voorop.’ Maar de slak zei niets. Toen klopten de dieren op zijn huisje. Maar de slak was er niet meer. Er was niets meer van hem over. Met al wat hij had, met al wat hij kon, had hij een zilveren, glinsterend spoor achtergelaten om de andere dieren de weg te wijzen.