zaterdag 16 mei 2020

Hemeltvaartdag




Uitleg
Veertig dagen na Pasen herdenken christenen op Hemelvaartsdag de hemelvaart van Jezus. Veertig dagen lang bleef Jezus nog bij de leerlingen komen en vertelde hij hen over het koninkrijk van God. Hij bereidde hen voor op zijn verblijf bij de Vader in de hemel: nu was het aan de leerlingen om zijn werk op aarde verder te zetten. Overal waar mensen proberen het goede te doen voor elkaar, leeft Jezus verder.
Het verhaal uit de bijbel
Jezus neemt zijn leerlingen mee naar de olijfberg, even buiten Jeruzalem. Daar zegt Hij: 'Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf wachten tot de belofte van mijn Vader vervuld wordt. Binnen enkele dagen worden jullie gedoopt in heilige Geest. Dan zal de heilige Geest jullie kracht en enthousiasme geven om over Mij te vertellen over de hele wereld.’ Na deze woorden komt er een wolk tussen hen en Jezus. Ze kunnen Jezus niet meer zien.
De leerlingen blijven staan en turen naar de hemel. Dan zeggen er twee mannen in witte kleren, twee boodschappers van God: 'Maar mannen uit Galilea wat staan jullie daar toch naar de hemel te kijken!? Jezus is nu bij God. Zoals jullie Hem hebben zien weggaan, zo zal Hij terugkomen.' En, vertelt Lucas, de leerlingen gaan vol vreugde naar Jeruzalem terug.

Vragen voor de grootsten
  • Waarom sprak Jezus de leerlingen moed in? Welke woorden zou Jezus in deze coronatijden nu zeggen de mensen die angstig, verdrietig of moedeloos zijn?, …
  •  Jezus werd voor hun ogen omhoog geheven en een wolk onttrok hem aan hun ogen.” Dit is een symbolische manier om te zeggen dat Jezus niet meer zichtbaar maar wel bij God was. De leerlingen zagen Jezus niet meer, maar ze bleven zijn aanwezigheid ervaren. Hoe stel jij je dat voor: Jezus die dicht bij God is?
  • Waarom zou men in het verhaal met een wolk aanduiden dat God er is, denk je?
  • Waarom moeten de leerlingen niet naar de hemel blijven kijken? Hoe kunnen mensen op aarde een stukje hemel maken voor elkaar? Hoe kun jij dat doen? Op welke manier helpen mensen elkaar in tijden van lockdown? Wat heb je gezien? Wat heb je eventueel zelf gedaan om iemand te helpen?, …
Knutselen
Teken en knip wolkjes uit papier.
Schrijf of teken in die wolkjes wat je wilt vasthouden van de voorbije weken.
Je kan ook foto’s kleven van mensen/groepen die zich in coronatijden inzetten voor anderen.
Wat is je bijgebleven?
Wat zou je willen blijven doen? Af en toe eens bellen met oma/opa, skypen met klasgenootjes, …
Wat zou je willen onthouden van de manier van leven van Jezus ?
Waarvoor wil je dank zeggen? …
Heb je iets bijgeleerd over stilte in coronatijden?
Hoe heb je meer leren genieten van de natuur in deze coronatijden? Wandelen, spelen in de tuin?...
De wolkjes kunnen aan een mobiel van stokjes gehangen worden…



Veel succes en vooral veel groeten!